Snart dags att återvinna pappersböcker

I veckan släppte Amazon version 2 av sin ebokläsare Kindle. Den stora nyheten verkar främst vara förbättrad design, vilket kanske var rätt fokusering med tanke på att version ett var ful som stryk. Inte heller version 2 finns tillgänglig för oss svenskar, och anledningen till det är ganska obegriplig. Visst är det så att whispernet inte finns tillgängligt här, men det finns väl andra sätt att få in böcker i apparaten? Mina analoga bokhylla har klarat sig ganska bra utan trådlös nätverksaccess.

Och kanske är det här ett steg på vägen mot en ipodifiering av bokläsandet (kom ihåg att inte ens ipod var en succé från dag ett). Bakåtsträvare tjatar om att det ändå är något visst med att hålla en fysisk bok i händerna, känna sidorna under fingrarna och kunna anteckna klokskaper i marginalen, men för mig låter det som det där vurmandet för stora LP-omslag och lägga-nålen-på-skivytran-ritualen som man hörde strax innan CD:n slog ut vinyl.

På samma sätt kommer det bli med böcker – dagens exemplarkramande kommer att dö ut i takt med att verktygen för att läsa elektroniskt blir bättre. De praktiska fördelarna med att kunna bära med sig hela sitt bibliotek, kunna söka i böckerna, slippa den urtrista möbeltypen ”bokhylla”, och kunna dela med sig av sina böcker elektroniskt är helt enkelt för stor.

Och av det sista så förstår ni att det kommer bli ytterligare en upphovsrättsdebatt när gemene man börjar fildela PDF:er. Det får bli ett ämne för en senare postning, nu tänkte jag fokusera på varför du inte redan läser böcker på skärmen och när du kommer börja med det.

Jag använder ofta min tablet som ebokläsare. Eftersom skärmbilden kan roteras till stående nästan-A4 och upplösningen är närmare 150 DPI blir det ganska lättläst. Kombinerat med PDF Annotator i fullskärmsläge kan jag stryka under och anteckna i marginalerna bäst jag vill (anteckningarna är läsbara i vilken annan PDF-läsare som helst). Dock är en två kilo tung dator, som dessutom blir rätt varm, inte så bra rent ergonomisk, och en aktivt lysande skärm ger trots allt inte samma känsla som en bok. Lägg till det de distraktioner som trådlös internetåtkomst ger, så har vi en förklaring varför jag inte tycker den i alla avseenden är bättre än analoga böcker.

Dock är den ofta good enough – jag köpte för ett tag sedan ”Learning Drupal 6 Module development” från förlaget och fick då en PDF-version direkt, samt en fysisk bok någon vecka senare i posten. Jag använder oftare den elektroniska varianten eftersom den alltid är med och det rent ergonomiskare faktiskt är smidigare med en bok som är ett Alt-Tab bort, snarare än en som är en armlängd bort.

Men jag tror ändå att jag skulle gilla en läsare med e-bläck, dvs en reflektiv skärmtyp. Eftersom Amazon inte vill sälja till mig har jag tittat på vilka andra alternativ som finns. Många talar varmt om Hanlin V3 som har ungefär samma formfaktor som Kindle, minus tangentbordet. Själv är jag dock mest sugen på den större iRex DR1000S, som har en tiotumsskärm och anteckningsmöjligheter genom medföljande Wacom-penna. Kolla gärna igenom MobileReads utmärkta wiki med bland annat en jämförelseöversikt över befintliga modeller. Poängen med den större skärmen är att man faktiskt kan läsa de flesta PDF-filer på den med en hel sida i taget. Eftersom PDF är det klart dominerande formatet för allt som jag skulle vilja kunna läsa på en sån här pryl, det formatet är hopplöst knutet till ursprunglig sidstorlek, och den sidstorleken vanligtvis är A4 eller något av de konstiga amerikanska standardformaten, så kan det nog vara värt den större formfaktorn. Dock är DR1000S svindyr. Jag har en osviklig förmåga att pricka in köp av ny hårdvara ungefär ett halvår innan priserna rasar rejält (har hittils skett med modem, hemmabiosystem, TFT-skärm, MP3-spelare, DVD-brännare och den tidigare omtalade tablet-PC:n), så kanske bör jag hålla mig ett tag till.

Å andra sidan, nån måste ju vara early adopter…