Länkekonomin och anseende

Jag bytte nyligen RSS-läsare, från Bloglines till Google Reader. Jag gillade visserligen bloglines enkla gränssnitt och ogillar tanken på att lägga ytterligare ett av mina onlineaktivitetsägg i Googles korg, men det faktum att det enda som hänt på Bloglines under de senaste två åren är ett nytt, förevigt-i-beta-gränssnitt som jag inte alls kommer överens med, och att stabiliteten kontinuerligt har försämrats, kände jag att det var dags.

Såhär långt saknar jag visserligen Bloglines mobile, där man kan få alla sina olästa inlägg på en enda sida — googles motsvarighet kräver en ny sidladdning för varje oläst inlägg, vilket blir oanvändbart för att läsa annat än enstaka inlägg — men i övrigt är jag mycket nöjd. Och flytten har gett mig en bra anledning att gallra i de flöden jag prenumerar på, så att det finns plats för lite nya.

Ett av de nya är Bisonblog, som sätter ord på ett koncept jag inte haft någon bra svensk ettikett på tidigare – ”länkekonomin”. Det handlar alltså om de värden som skapas genom länkar (och, antar jag, andra former av hänvisningar). På engelska har valutan i länkekonomin fått ett namn – whuffie – som jag hittils inte sett någon svensk översättning på.

På samma anseende-som-ekonomisk-resurs-tema noterar jag den här artikeln i Yale Law Journal (via Boingboing), och blir påmind av den klassiska (snart ett år gammal) ”Better than Free”-postningen av Kevin Kelly. Märkligt nog finns anseende inte med i Kellys lista av åtta okopieringsbara egenskaper som har ekonomiskt värde (om man inte anser att det är samma sak som förtroende/autenticitet, men jag tror nog att anseende är ett bredare begrepp).

Anseendebegreppet behandlas även (dock ur en annan vinkel, mer kring ”vilka skydd för anseendet finns och är de tillräckliga i en twittrande mobloggande youtubeande värld”), behandlas i boken The future of reputation av juristprofessorn Daniel Solove – finns att ladda ner gratis.

När jag tittar igenom mina egna bloggpostningar det senaste halvåret inser jag att jag själv är usel på länkekonomi. Det här inlägget är iallafall ett steg i rätt riktning.

Ett svar på ”Länkekonomin och anseende”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.