Dagens länkekonomiska investeringar

Saker jag hittat i RSS-flödena idag som jag uppskattat extra mycket:

Matlagning: På världens bästa matlagningssajt Taffel blev jag sugen på att laga en cassoulet efter att ha läst Anna Billings introduktion till en för mig ny grytkultur. 15 timmars tillagningstid, bara en sån sak.

Hårdrock: Den kanske bästa hårdrocksbandnamnstaxonomi jag sett. Eller åtminstone den enda. (via Boingboing)

Tänkvärt: Kevin Kellys diskussion om ägandets minskade betydelse i en värld där allt är tillgängligt på annat sätt. När det gäller just immateriella värden undrar jag om man inte kan tala om två sorters ägande. Det ena är ägande av ett exemplar (eller rådighet över verket i form av bittar på en disk, min eller någon annans). Det andra, mycket viktigare, är den relation till verket man får efter att ha tillgodogjort sig det. Jag har tre exemplar av Clerks i mina samlingar (VHS, DVD och manus), men de är rätt insignifikanta i relation till filmupplevelsen, som jag ju inte behöver ha något exemplarägande för. Jag gillar fortfarande att ha möjligheten att se filmen, men de fysiska artefakterna blir allt betydelselösare. Läs även Anders Mildners krönika på ett liknande tema.

Gammelmedia: Det är kanske lite lätt att göra sig lustig över ett misstag, men Deepeds analys av DN:s förvirring om vem som egentligen var USAs första kvinnliga utrikesminister är läsvärd. Jag tycker det är särskilt anmärkningsvärt att DN:s publiceringssystem låtsas som inget hänt, efter att rättelse införts. Inte så transparent.
Bonuslänk för seriösa paragrafryttare: Ett resonemang om varför Condoleeza Rice var USAs första svarta president (via Nonicoclolasos).

Gammelmedia 2: Jag är starkt av åsikten att information gör sig bäst när den är fri från sin fysiska bärare (och sen jag skaffade en laptop med bra skärm behöver jag sällan skriva ut saker), men det här kvittoskrivarhacket kan nästan få mig att rucka på mina principer.

Och allt det andra: Jag skulle gärna skriva mer om alla de här inläggen, men jag har en Drupalinstans att slåss med. Läs EFF om offentlighetsprincipen på amerikanska, SMBC om helvetet för ateister, Jacob Heidbrink om rättssäkerhetsprinciper och den morddömde läkarstudenten, Opassande om skrämselrapportering på temat ungdomar och nätet, Fredrik Strage om framlidne Dave Lepard, Kjell Hägglund om att film inte alltid är bäst på bio, Nonicoclolasos om ekonomisk vetenskap vs keynesianismen, Lotta Hemmafrun om spaghetti och köttfärssås, Daithí Mac Sithigh om pressens självreglering vad gäller brittiska parlamentet och slutligen Mårten Schultz om Israeliska HD (en av mina medstudenter på juristlinjen skrev för övrigt om samma ämne i kursen Public international law — tydligen har denna (civila) domstol rätt att materiellt överpröva beslut av de militära domstolarna, vilket ska vara rätt unikt).

Damn vad mycket bra saker det skrivs!