Föreläsningsseptember

Den här månaden ska jag prata mycket. Vi kickar igång med ett tvåtimmarsseminarium på kursen Experimentell immaterialrätt, där jag förhoppningsvis ska vara begripligare än förra gången jag försökte förklara ”Tekniken på Internet”. Min nuvarande idé är att gå igenom upphovsrättslagen, paragraf för paragraf (åtminstone de viktiga), beskriva relevanta företeelser på Internet och ställa frågor om hur man ska tolka ett halvt sekel gammal lagstiftning i detta ljus.

Sen håller jag ett lunchseminarium på Gärde Wesslau Advokatbyrå på temat ”Teknik och juridik”, där jag kommer prata om hur den tekniska utvecklingen förändrar det juridiska arbetet. Vilket kan vara att ta sig vatten över huvudet, eftersom min faktiska erfarenhet av juridiskt arbete är begränsad till kurs-PM och juridikundervisning. Men å andra sidan kan jag den tekniska utvecklingen ganska bra, så det kanske jämnar ut sig.

I slutet av månaden ska jag hålla en UppLYSning nere i Linköping. Den är, till skillnad från de andra, öppen för alla, så kom förbi! Där kommer jag prata om ”Informationsmodellering, RDF och den semantiska webben” med utgångspunkt i hur jag använt RDF i den nya versionen av lagen.nu. Förhoppningsvis får jag ihop lite interaktiva peka-och-klicka-demos, kanske med OpenLink RDF Browser, Sesame och Gruff.

På tal om lagen.nu har jag nu inte några blocker eller critical-buggar kvar på 1.5, och är grymt sugen på att släppa den nya versionen, men funderar på om inte #20, #21, #23 och #26 ändå borde fixas innan release. De är nog rätt lättfixade, om någon är sugen på att hoppa in i utvecklingen, och vill ha ett ”bite-sized task”. Fast det är klart, innan jag fixar #16 är det inte helt enkelt för en utomstående att veta var man ska börja. Det är kanske den som borde uppgraderas till blocker.