Om traditionell och social media

I samband med traditionella mediers tystnad angående FRA-lagen ställer sig allt fler frågan om gammelmedia inte har spelat ut sin roll. Kritik mot att media inte längre fullföljer sin demokratiska uppgift att informera har förts fram tidigare, men det sätt på vilket bloggvärlden genom distribuerat och decentraliserat arbete fört upp frågan så att traditionella media till slut tvingats uppmärksamma frågan är helt nytt.

Jag kom och tänka på en artikel jag läste i Wired för många år sedan, precis i början av bloggosfärens framväxt. Dave Winer slog vad om $1000 att bloggar inom fem år skulle vara viktigare än New York Times som nyhetsförmedlare, och använde kriteriet ”högst googlerankning på fem begrepp som sammanfattar nyhetsåret” som viktighetsmått.

Redan i början av 2006 konstaterade Jason Kottke åt vilket håll utvecklingen gick, och förra året löpte tiden för vadslagningen ut. Bloggarna vann, 4-1. Men det intressantaste kanske var att den webbtjänst som visade sig vara viktigare än både New York Times och bloggar, Wikipedia, knappt fanns på kartan när vadet antogs.

Flera ”long bets” har antagits, de flesta ännu oavgjorda. Det finns även en hel massa förutsägelser som bara väntar på att bli antagna vad. Det hela administreras av The Long Now Foundation, som även bland annat anordnar föreläsningar där intressanta talare pratar om saker i ett långsiktigt perspektiv. Som synes av datumangivelserna har de redan börjat tänka på Y10K-problemet.

Ett svar på ”Om traditionell och social media”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.