Dumma grafexperiment 2

För snart tre år sedan gjorde jag lite försök med att visualisera den information som finns i lagen.nu, med begränsad framgång. Det är dock en kul bild som hintar om vad man skulle kunna åstadkomma om man filtrerade datat man vill visualisera lite grann.

Med den nya RDF-baserade metadatastrukturen i lagen.nu 1.5 (fortfarande under utveckling – det tar sin lilla tid när man ska göra saker rätt istället för snabbt) har det blivit lite enklare att prova olika varianter på grafvisualisering, och dessutom finns det mer metadata att visualisera. Här är två exempel, det första på hur migrationsdomstolens domar använder sig av sökord, och det andra på hur regeringsrättens domar sedan 1991 har hänvisat till varandra. Klicka på tumnaglarna för att se de fulla graferna — men varning för att de är ruskigt stora.

4 svar på ”Dumma grafexperiment 2”

 1. Helsmutt! Onekligen en del intressanta strukturer som öppnar upp. Förutom visualiseringar skulle man kanske kunna tänka sig att använda samma information till ett g*gle-liknade länkpoängs-system, så får man ev. lite intressantare rangordningar (än dagens datum, relevans/ordfrekvens m.m. hos diverse andra rättsdatatjänster).
  Knappa på!
  /Uffä

 2. Snyggt! Hur många byte tar en kant? Jag läste att Linked In har en graf som tar 8 h att bygga med 12 GB RAM och varje kant 100 byte, är inte det lite mycket? Man borde klara sig på några byte per grafkant. Linked In borde (optimerat) kunna köras med 512 MB RAM eller vad tror du? Kan man ersätta för lite RAM med mera CPU då CPU väl är billigare än RAM?
  Mvh
  NiKLaS
  Kool Business dot com

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.