Tablet PC:s, studieteknologi och PDF-byggande

Sedan någon månad tillbaka använder jag min Tablet PC som studiehjälpmedel i kursen förvaltningsrätt. Mitt huvudsakliga verktyg för antecknande är Evernote, som håller reda på en samling anteckningar i både och maskin- och handskrivet format, och organiserar dem med taggar (tyvärr dock ingen svensk handstilsigenkänning). På föreläsningar där jag är en student bland hundra använder jag datorn som en vanlig laptop och skriver på tangentbordet, men på mindre seminarier och lektioner där interaktivitet och diskussion förekommer använder jag den i tabletläge och skriver på skärmen, för att inte gömma mig bakom en uppfälld skärm.

Istället för en lagbok använder jag en PDF-fil som jag skapat med betalversionen av Adobe Acrobat, som vi har på jobbet. Den antecknar jag sedan i med PDF Annotator, både i tablet- och laptopläge, och har numera en någorlunda genomklottrad fil. Tyvärr får jag inte ta med mig datorn på tentan, så dagarna innan har jag tänkt överföra de understrykningar (men inga anteckningar)

Jag tycker det här sättet att jobba på funkar riktigt bra. Om kurslitteraturen fanns att köpa elektroniskt skulle datorn vara det enda jag behövde släpa på till och från skolan. Men det finns några problem utöver att jag måste övergå till amishteknik inför tentan, varav det största är att lagtext-PDF:en är undermålig. Det vore ju mycket bättre om lagen.nu hade nån sorts ”generera författningssamling i PDF-form”-funktion. Jag ser fyra sätt att bygga en sådan, givet källmaterial är i XHTML2 och RDFa och följande krav:

 • Automatisk avstavning som följer svenska regler
 • Kontroll över sidfötter och huvuden som automatiskt reflekterar vilken lag och vilka paragrafer som finns på varje sida (tänk
  sidhuvuden i typisk telefonkatalog eller lexikon)
 • Automatisk generering av innehållsförteckning och index
 • Fungerande interna och externa hyperlänkar i resultatet
 • Kontroll över generering av PDF-bookmarks
 • Andra saker som blir uppenbara när en lösning som saknar dem står färdig.

Jag kan se fyra sätt:

 1. Old school: Transformera XHTML2-koden till (La)TeX och låt pdftex bygga en snygg PDF
  + Snygg typografi, riktigt bra svensk avstavning
  – Jag och (La)TeX har, trots upprepade försök, inte bondat riktigt
 2. New school: Transformera XML-koden till XSL-FO och låt fop eller
  någon annan processor göra PDF av det hela
  + Standardiserat och fint
  – Jag kan inte XSL-FO. Finns det nån gratis XSL-FO -> PDF-processor
  som är bra?
 3. Bleeding edge: Skriv ett superavancerat CSS3-stylesheet, koppla
  direkt mot XHTML2-datat och koppla in en CSS3-kapabel
  PDF-genererare

  + Ingen mellantransformering
  – Jag kan inte CSS3 (och är djupt misstänksam mot tidigare
  CSS-varianter). Prince XML är svindyrt.
 4. NIH-syndromet: Använd iText eller annat lib för att generera PDF
  direkt.
  + Jag slipper bli expert på ett sidbeskrivningsspråk
  – Jag måste bli expert på ett API

Dear lazyweb: vad skulle ni välja (givet att ni inte är experter på LaTeX, XSL-FO eller CSS3)?

4 svar på ”Tablet PC:s, studieteknologi och PDF-byggande”

 1. Bra fråga. Frågan är om PDF är rätt format för det du vill göra med informationen? Börjar man inte närma sig ett lokalt installerat verktyg för att kunna fånga dina kommentarer med en mer entydig koppling till rättsinformationen än att de råkar vara placerade geografiskt nära i PDF:en?

  Jag ser framför mig ett slags webbaserat rättsutredningsverktyg för studenter som funkar i offline-mode men som kan synkas upp till modemodemet där man får ta del av alla de andras kommentarer. Kanske något hopkok av Prism, Ruby on Rails med Slingshot?

  Eller helt enkelt en rejäl office-addon om man vill vara lite proprietär/pragmatisk?

 2. Jag håller helt med om att det man egentligen vill ha är något mer än bara ett statiskt papperssubstitut, men det är ett helghack i jämförelse med det halvår jag tror det tar att bygga ett komplett verktyg. Och jag blev positivt överraskad över hur mycket nytta jag faktiskt hade av den primitiva PDF-lösningen. Jag tror att just för instudering är det mycket viktigare att kunna stryka under och marginalanteckna än att faktiskt använda det tillförda i efterhand

  På sistone har jag även råkat ut för flera situationer där jag behövt ha en snygg version av någon samling rättsinfo anpassad för printning. Den mängd sorgligt fulformatterade pappersutskrifter från SFST och lagen.nu som jag ser på Juridicum säger mig att det finns fler som har samma behov.

 3. Om snygg PDf önskas så tror jag på Prince XML. De har en version som enligt uppgift är gratis för ”personal use”. Som jag minns så finns det även stöd för avstavningsregler i Prince XML. Vet inte hur dessa är uppbyggda, men kanske kan man rippa någon av de existerande avstavningsregelverken i Prince XML.

  Återstår då att brottas lite med CSS3. Vad jag sett så verkar det dock som att man kan trycka ut ganska fina PDF:er med bra kontroll ur Prince XML om man får häng på sina regler.

  API-varianten tror jag kan bli knölig när det kommer till saker som snygga sidbrytningar mm.

 4. Jo, jag känner också att CSS3 är the way to go. Jag har lekt en del med Prince XML under helgen och har åstadkommit en liten sneak preview — tillochmed avstavning med vad jag tror är korrekta svenska regler gick att fixa.

  Mycket kvar förstås, sådsom sidhuvuden och innehållsförteckning enligt ursprunglig spec, men det känns helt klart som att det kan hålla.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.