Blogguppgradering

Om du ser det här betyder det att DNS-förändringarna slagit igenom och att den nya versionen av bloggen är live. Här följer en redogörelse, främst av intresse för andra webbloggtekniknördar.

Så vad är nytt? För dig som läser det här genom RSS-flödet i stort sett ingenting, men ni som lever kvar på nittonhundratalet och fortfarande manuellt besöker webbsajter du vill läsa kanske noterar att siten bytt utseende och numera har det trista default-wordpress-utseendet. Den främsta anledningen är att jag ville slippa mecka så mycket med konfigurering och templateeditering — nu kör jag en relativt standardmässig WordPress 2.2 med extra default på allt, och använder widgetssystemet för att pimpa min sida.

Fast helt ut gick det ju inte. Jag har varit tvungen att hacka runt i php-filerna litegrann för att integrera taggar och slipa bort de värsta irritationsmomenten med Kubrik-temat. Kanske fortsätter jag och översätter den engelska text som förekommer till svenska.

I övrigt har jag hållt mängen plugins till ett minimum. Just nu använder jag:

 • Spam Karma 2 för att hålla spamrobotarna i schack
 • Disable wpautop för att hålla WordPress ifrån att lägga in okynnesradbrytningar i mina fint HTML-formatterade postningar
 • Simple Tagging för att kategorisera mina postningar lite mer kaotiskt, tillsammans med en widget för att visa ett taggmoln.
 • Permalink redirect för att hantera övergången från den gamla permalänkstrukturen (/kategori/bloggrubrik.html, ursprungligen ett arv från tiden jag körde blosxom) till den nya (/2007/06/26/bloggrubrik)

Det där med gamla permalänkar kan utvecklas — jag har bytt blogpubliceringssystem ett gäng gånger sedan jag började blogga nån gång 2003, och jag har alltid försökt att se till att gamla länkar till enskilda inlägg fortsätter att fungera, trots att den underliggande tekniken ändrat på sig. Ni vet, Cool URIs don’t change och allt det där. Mängen magiska mod_rewrite-instruktioner i min serverkonfigurering börjar bli skrämmande. Dessutom verkar mina tidigare konfigureringar drabbats av bitröta – redirect-regler som funkade förut hade gått sönder till höger och vänster. Jag vill särskilt rekommendera mod_rewrite-direktivet RewriteMap — ett superkraftfullt verktyg för att lösa ungefär allt med (och/eller skjuta sig i foten på spektakulära nya sätt).

3 svar på ”Blogguppgradering”

 1. Snyggt!

  Jag ser att du fick upp den nya bloggen ”efter” jobbet idag, ”dvs” du kanske satt kvar och meckade med detta från jobbet…

  Det uppstod en liten lustighet – RSS-flödes-pluggen i min T-bird (som annonserar nya postningar) fick lite fnatt och annonserade om de 10 senaste inläggen. Annars gick det riktigt städat till.

  Apropå pluggar så hamnade jag, för dagen bil-tvingad, mitt i värsta pluggen i City på väg hem. Jag var rent tvungen att passera citykärnan och tänkte som vanligt ta Klaratunneln. Det gick inte ens att ta sig ner i den. Norrmalmstorg till Centralen via Mäster Samuelsgatan tog 50 minuter. Seeeeeegt. Tur att man har gott humör, luftkonditionering och bra musik med sig.

 2. Att gamla inlägg markerades som olästa har nog att göra med att permalänkstrukturen ändrats — WordPress RSS-flöde-modul använder tydligen ett inläggs permalänk som unik identifierarare.

  Undrar om den inte borde utgå från inläggets databasid istället, just med tanke på sådana här situationer. Å andra sidan är det väl inte gjort för att man ska ändra permalänkar så ofta (som namnet ju antyder)

Kommentarer är stängda.