Förhandstitt på lagen.nu 2.0

Imorgon börjar höstterminen med C4:an, vilket markerar slutet på de mängder med ledig tid som jag haft under sommaren. Mitt mål var som sagt att göra en 2.0-version av lagen.nu, och jag hann väl inte ända fram. Men nånting som vi kan kalla en första alfaversion finns nu på:

http://ferenda.lagen.nu/

Den stora synliga skillnaden från 1.0-versionen är en någorlunda annan layout, och det faktum att en wiki är integrerad med det hela. Om man skapar ett konto kan man både editera vanliga sidor samt kommentera lagtext.

Bakom kulisserna är det större skillnader. Koden har omorganiserats så att det i grund och botten är ett mer flexibelt, utökbart ramverk för juridiska texter. Kostnaden för att lägga in stöd för exv förarbeten eller EG-rätt i koden bör vara ganska liten.

Ytterligare en stor skillnad är att jag i och med detta öppnar upp källkoden till lagen.nu. Kod finns att hämta via SVN från http://svn.lagen.nu/svnroot/ och en utvecklingswiki/buggdatabas/källkodsbrowser finns på http://trac.lagen.nu/. Eftersom jag spenderat sommaren med programmering, inte juridik, har jag inte tänkt igenom exakt vilken licens som koden är under, men jag kan åtminstone utfästa att den kommer vara OSI-certifierad (notera dock att en del kod i SVN-repositoryt inte är skriven av mig, och har separata licenser).

En annan licensfråga är den för bidrag till wikin/lagkommentarerna; som en utgångspunkt kan vi säga GFDL och by-sa, dvs dubbellicensiering (GFDL för Wikipedia-kompatibilitet, åtminstone åt ena hållet). Om du är licensexpert och/eller har en åsikt om hur du vill att dina bidrag till lagen.nu ska licensieras, hör av dig!

Det är värt att återigen påpeka att det här är en alfarelease. Det är mycket som inte funkar (bland annat kan man inte lista alla lagar, så man måste veta SFS-numret och mata in det i adressraden) och utseendet lämnar mycket att önska. Jag är dock tacksam för buggrapporter och förbättringsförslag, gärna direkt i buggdatabasen.

9 svar på “Förhandstitt på lagen.nu 2.0”

 1. Helsmutt!

  Med tiden kan vi, alla, skapa ett fritt tillgängligt alternativ till de kommersiella juridiska handböckerna.

  Knappa på!

 2. Lite reflektioner, kanske för tidigt att peta in dom ännu avseende 2.0 men kanske kan vara saker att ha med i bagaget.

  Något jag tyckte om med Lagen.nu 1.0 var att när man skrev ut sidorna fick man en ganska så bred marginal att kladda noteringar i.
  Att rättsfallen låg efter ett lagrum gjorde att i vissa fall kunde man få ett större fält att skriva kommentarer i.

  Jag gilalr dock det upplägget med ”ändringar” vilka frmagår tydligt i vänsterspalten. Men ett utskriftsvänligt format skulle vara smidgt.

  Vad jag gör för mina studier, är att helt enkelt printa ut den lagen som jag skall läsa in, läser i mina böcker och kladdar allt jag behöver i marginalen.

  Utskriften var klar och tydlig, ingen topmargin med blommor + logga etc vad gällde 1.0

  Sedan att resten av sidans bakgrund, på Lagen.nu 2.0 är blå, medför att utskriften blir mer trycksvärta på och marginalen mindre tydlig än om den är vit som på 1.0. Föredrar helt klart utseendet och förgsättningen på 1.0 över 2.0.

  Vad gäller typsnittet, var den mycket mera lättläst på 1.0 än 2.0 med, arial ger den mindre krusiduller, vissa anser iofs times new roman gör det lättare att läsa iom radar upp bokstäverna mer markerade. Men arial ger den tydligare och lättare att läsa enligt min uppfattning

  Noteringarna längst upp i respektive lag.

  Lagen.nu 1.0
  Kungörelse om beslutad ny regeringsformSFS-nummer 1974:152
  Departement/myndighet Justitiedepartementet L6
  Utfärdad 1974-02-28
  Ändring införd t.o.m. SFS 2002:905
  Omtryck SFS 2003:593
  Övrigt Rättelseblad 2002:904 har iakttagits.

  Lagen.nu 2.0
  Kungörelse (1974:152) om beslutad ny regeringsform
  SFS-nummer
  1974:152
  Departement/myndighet
  Justitiedepartementet L6
  Utfärdad
  1974-02-28
  Ändring införd
  t.o.m. SFS 2002:905
  Omtryck
  SFS 2003:593
  Övrigt
  Rättelseblad 2002:904 har iakttagits.

  Så mycket mera lättläst i 1.0.

  En anledning jag inte är så förtjust i rixlex.se är just för deras grötighet. 🙂

  Ser med spänning fram emot hur den kommer bli dock. Dags ta mig tillbaka till mina utskrifter över Arbetsrätten från Lagen.nu 1.0 och kludda lite till. 🙂

 3. Alexander: Tack för din detaljerade feedback! Såg att du lagt in detta i bugticketsystemet också, tackar!

  Utskriftsmarginaler: Jag funderar på att ha ett alternativt stylesheet som gömmer undan informationen i vänster/högerspalten och bara behåller lagtexten. Jag har även längre gående planer på en rättsfalls-/författningstextgenerator där man skulle kunna mata in ett antal SFS- och rättsfallsnummer och få ut en PDF klar för utskrift. Det är dock en feature som ligger längre i framtiden.

  Sidhuvudet: Loggan och navigation ska minskas med 30-50%. Lika slimmat som 1.0 blir det dock inte

  Den blåa bakgrunden: Med de webläsare jag provat kommer inte denna med på utskrifter, utan bakgrunden blir ofärgad — detta är väl det vanligaste beteendet?

  Typsnittet för lagtexten: Tanken med en serif i allmänhet, och Times i synnerhet, är att efterlikna det officiella dokumentutseendet — i SFS används Times, i NJA används någon liknande serif. Jag tycker också det framhäver skillnaden mellan normativ text och kommentarer.

  Noteringarna högst uppe i varje lagtext: Detta ska ändras så att det blir sida-vid-sida som i 1.0

 4. Utskriftsmarginaler:
  Det med utskrifter verkar vara en intressant och bra tanke.

  Sidhuvudet:
  🙁

  Den blåa bakgrunden:
  Du har rätt, skyller på att jag inte är någon Hax0r eller något.

  Typsnittet:
  Måste det efterlikna oficiella dokument fast de är grötiga 🙂

  Mera om utskriftsvänlighet:
  En sak jag lade märke till nyss var LAS, det harskett en massa nya förändringar den 2006-07-01, exempelvis ser man
  1. den tidigare §2 vilken upphör att gälla 2006-07-01
  2. Man ser den som kommer att börja gälla med start 2006-07-01
  3. Samt man ser den vilken kommer träda i kraft 2007-07-01

  §2, §4, §5, §5a, §6a, §6c…etc finns massa fler liknande paragrafexempel i den lagen vilken gör att istället för de runt 40 st man behöver sitter med 64§ varav massa inte är paragrafer man vill ha.

  En funktion för att ”visa/dölja” ett lagrum innan man utför en utskrift skulle vara behändig med.

  Döljer man den ser man istället för Lagrummet en text i stil med

  1§ …
  ”Dold 2§ – Upphörde gälla 2006-07-01”
  2§ Om det i en annan lag eller…full text avessende lagrummet
  ”Dold 2§ – Träder i kraft 2007-07-01”
  3§ Vid tillämpning…
  4§..
  ..

 5. Det där med att paragrafer (eller ibland hela kapitel) ofta förekommer i två versioner, före/efter en viss given lagändring, är ett problem som jag funderat på länge (se http://blog.tomtebo.org/lagen_nu/lagtext_och_forandringar_over_tiden.html).

  Det stora problemet är att en bugg i koden som avgör vad som är aktuell resp inaktuell lagtext kan få riktigt dåliga konsekvenser. För att lösa problemet måste jag dessutom förlita mig på odokumenterade markörer (”/Upphör att gälla U:2005-05-01/” osv).

  Nån gång kommer jag nog ge mig på problemet — för det ÄR mycket irriterande — men det är ett svårare problem än det kan verka vid första anblicken.

 6. jag förstår nog vad du menar, men jag tror du missförstår mig lite, låt mig ge dig ett mera konkret exempel.
  Antag att alla paragrafer, listas som i ”Utforskarens” mapp vy.

  Vi har två sorters mappar
  1. rotmappar
  2. undermapp. varje rotmapp har bara 1 undermapp, men alla rotmappar har en undermapp var.
  I utforskaren, kan man välja att ha undermappen synlig. Genom att klicka på (+) tecknet vilket då blir till ett minus tecken. När man inte vill se en undermapp, klickar man på (-) tecknet och den döljer då undermappen och gör om symbolen till ett plus tecken igen.
  Man kan själv välja om man vill se eller inte se undermappen/-arna.

  Antag att vi har lika många rotmappar som antalet § i LAS 🙂

  Noterng: Upplägget av lagrum på Lagen.nu 1.0 verkar vara ”rutor”, ty då man t.ex markerar och drar med musen §1 första rad och lite upp och ovanför/utanför det angivna lagrummet, får man automatiskt markerat hela den rutan vilken motsvarar §1. Samma med alla andra lagrummen.

  Antag nu att alla dessa rutor, kan man manipulera med på samma sätt vilken man kan manipulera med mapparna. Jag kan genom att trycka på ett litet (+) tecken, välja att synliggöra den rutan, vilken förevisar ett specifikt lagrum eller dölja det genom att välja minustecknet.

  Alla fält vilka jag vill ha med i min utskrift kan jag låta vara kvar, alla andra kan jag dölja. På detta viset kan jag själv välja vad jag skulle vilja ha utskrivet samt inte.

  Alla rättsfallshänvisningarna, extra kommentarer vid sidan om i marginaler, upphävda lagrum, i framtiden inträdda lagrum etc.

  Skulle bli en smidig hantering av överblicken.

  Du skulle även slippa bekymra dig över att systemet skall per automatik läsa av åt Lagen.nu när en lag/förf etc blir upphövd/införd etc. Låt alla visas och besökaren kan själv avgöra, vilken ruta att se/dölja vid sin sammanfattning/utskrift.

  P.S Du har så rätt i vad du skrev här: http://blog.tomtebo.org/lagen_nu/lagtext_och_forandringar_over_tiden.html
  Citat: ”Idag presenterar lagen.nu samma i grund och botten information som finns i SFST, möjligtvis med lite snyggare formattering och hyperlänkning.” M.a.o. inte lika grötigt och bra snyggt. 🙂 D.S

 7. We are not worthy! We are not worthy!

  Det ser mycket bra ut, Staffan! Med kommentarerna till lagrummen ser det ut som lagbok inför tentamen. Personligen gillar jag att du lyft ur rättsfallshänvisningarna och förvisat dem till marginalen, istället för som tidigare under lagrummen. Det gör den egentliga lagtexten mer lättöverskådlig.

 8. Alexander: Ok, nu förstår jag hur du menar. Det borde vara ganska lättimplementerat, men det känns som en halv lösning — jag vill hellre lösa det ordentligt (genom att gömma undan icke aktuell lagtext per default). Jag tar dock gärna emot patchar som implementerar beteendet — borde bara vara några tiotal rader javascript och kanske lite CSS 🙂

  Joel: Tack! Tänk om man också kunde ta med sig den på tentamen, då skulle det börja likna något! 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.