Webtjänst önskas

För några dar sedan upptäckte jag att cdon.com hade rea: Isis ”Panopticon” för 99, Skambankt ”Skambankt” för 79, och Leonard Cohen ”Dear Heather” för löjligt billiga 49 spänn. Eftersom jag fortfarande köper skivor då och då – inte minst för att jag då kan rippa låtarna så att det blir Rätt – var det välkommet, då skivorna legat på min vill-ha-lista ett tag nu.

Jag skulle gissa att det finns kanske 500 skivor på min vill-ha-lista, men jag kommer knappast köpa alla till fullpris. Vad jag däremot vill ha är en shoppingagent, där jag snabbt och enkelt kan markera de där 500 skivorna genom ett bra sökgränssnitt — kanske en bookmarklet genom vilken jag snabbt kan lägga till en skiva till min lista när jag hör någon säga något gott om den.

Systemet ska sedan uppmärksamma mig på när priset på skivan sänks under en viss nivå, via mail eller (helst) RSS. Det är allt. Extrafeatures som ”de som är intresserade av den här plattan är ofta intresserade av den här andra plattan” eller ”för den här listan av tio skivor, räkna ut den optimala beställningsfördelningen på olika nätbutiker med justering för fraktkostnader” är nice-to-haves, men kärnan ska vara ”uppmärksamma användaren när skivorna sjunker i pris”.

Det kräver lite avancerad webspindleri och en ganska stor databas över skivor (om systemet bara känner till åtta av tio skivor man letar efter så kommer man nog inte använda det, men kanske om det klarar 98 av 100), men inget moment är egentligen särskilt svårt.

Buggy, pricerunner och bokfynd har visat hur bra shoppingagenter kan funka (även om de saknar alerttänket). Men jag hittar ingen som gjort det för skivor, en av de mest uppenbara varorna att handla över internet. Har jag missat något, eller är det här en nisch som bara väntar på att exploateras.

Ett svar på ”Webtjänst önskas”

  1. Låter som en fruktansvärt bra idé som egentligen skulle kunna användas för alla typer av produkter och till viss del även tjänster.
    Helt klart något man borde ta och titta på.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.