Öppen tillgång till juridisk forskning

Som en del av mitt nya jobb letar jag efter nyutgivet material inom rättsinformatik. Juridiken är, åtminstone om man jämför med datavetenskapen, ganska löjligt pappersbunden i det att ingenting räknas om det inte finns tryckt på fysiska sidor. För en programmerare som är van vid att förlita sig på onlinedokumentation, usenet och google är det ett lite märkligt sätt att se på saker.

Men saker rör på sig. Begreppet att kolla efter är ”Open access”, och via portaler som Directory of Open Access Journals eller Social Science Research Network kan man hitta sjukt mycket tidskrifter som gör delar eller allt av sitt material tillgängligt online. Som en del av mina bibliotekariesysslor har jag börjat leta bland sådana här källor. Några av veckans intressanta artiklar:

Ska man vara med i framkanten på juridikens utveckling är det de akademiska tidskrifterna, inte kursböckerna, man måste läsa. Av den anledningen är det synd att avståndet mellan bloggosfären och tidskrifterna är så stort. Även bland hardcore-blawgers är det sällan man dyker på länkar till artiklar på SSRN eller liknande. Nu när jag har ytterligare en anledning att hålla mig ajour kommer det dock förhoppningsvis dyka upp mer artikellänkar, både här och i mitt del.icio.us-flöde.

Ett svar på ”Öppen tillgång till juridisk forskning”

  1. ”Juridiken är, åtminstone om man jämför med datavetenskapen, ganska löjligt pappersbunden i det att ingenting räknas om det inte finns tryckt på fysiska sidor.”
    Man får väl säga som så att det är få svenska systemutvecklare och datatekniker som publicerar sina tankar på
    spanska, arabiska eller grekiska etc trots att de skulle nå ut till fler männiksor då. ”It’s all greek to me”
    som Axl R uttryckte det. Datamänniskor kan av naturliga skäl publicera sig elektroniskt. Det är ett tråkigt faktum att så många vetenskapers informations- och kunskapsspridning går onödigt långsamt för att redskapen att sprida inte kan bemästras.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.