Bra bloggar, dåliga flöden

Jag läser mycket bloggar och andra nyhetskällor, och skulle knappast klara av nyhetsflödet utan en RSS-läsare. Tyvärr har många av mina favoritsajter dåliga RSS/Atom-flöden. Den här osorterade samlingen gnäll kan ses som en guide till hur man inte ska designa sitt flöde. Den kan eventuellt också ses som en rekommendation av några riktigt bra sajter, eftersom jag fortsätter läsa dem trots deras dåliga flöden.

Groklaw
Groklaw skriver nästan alltid riktigt långa postningar med mycket citerat material, vilket indikeras genom indentering. Den här informationen strippas dock bort i det plaintext-material som finns i RSS-flödet, så texten blir ibland obegriplig. Men det större problemet är att även om flödet innehåller generöst mycket text så är det inte ett fulltext-flöde, och det finns ingen indikation på att texten som finns i flödet inte är den fullständiga artikeln. Dessutom klipps texten vid en styckesgräns, så det är väldigt lätt att tro att man har en fullständig, om än rumphuggen, text i sin RSS-läsare — att lägga på ett avslutande ”[…]” hade hjälpt. Fast bättre hade förstås varit att ha ett fulltextflöde.
The Importance Of (liksom alla andra Corante-bloggar)
Det här är ett snuttifierat flöde med precis så mycket text så att jag nätt och jämt kan ta ett underbyggt beslut om huruvida det är värt att att öppna fulltextpostningen i min webläsare. Eftersom det oftast är bra kvalité på texterna är det oftast det, men varje gång blir jag irriterad eftersom corante.com laddar så långsamt — det kan ta mer än 15 sekunder innan själva artikeltexten är synlig. Det här förvärras av två saker: Dels är HTML-koden strukturerad så att artikeltexten kommer sist i HTML-filen, trots att den CSS-struktur de använder sig av skulle låta dem ladda texten först och navigationsmenyerna till höger och vänster sist (som på den här sajten). Dels laddar sidan bilder och javascript-kod från fånigt många andra servrar (amazon.com, mediaplex.com, yimg.com, bloglines.com,
technorati.com, creativecommons.org, sitemeter.com) — och alla bildreferenser saknar width/height-information, vilket gör att bilderna (och scripten?) måste laddas från de andra servrarna innan sidan kan visas fullt ut.
Lessig Blog
Eftersom Lawrence Lessig ofta har gästbloggare vore det toppen om <author>-elementet i RSS användes för att indikera vem som faktiskt postade, eftersom detta inte framgår från texten i flödet. Det syns däremot på websajten, så uppenbarligen finns informationen i publiceringssystemet.
Notes from the (Legal) underground
DÄR VARENDA MENING BÖRJAR på det här viset. Vilket ser snyggt ut på sidan, men när tio titelrubriker staplas på varandra i min RSS-läsare får jag bara ont i huvudet.
The Becker-Posner Blog
Den här bloggen är på formatet att antingen Posner eller Becker postar en längre artikel om ett ämne, följt av den andres replik. Postningarna görs inom en timme av varandra, och på websidan kommer de i en logisk ordning, men eftersom min RSS-läsare listar saker i äldst-till-yngst-ordning får jag alltid läsa repliken innan huvudartikeln, vilket är irriterande. En annan sak jag ogillar är sättet som Gary Becker envisas med att lägga till sitt efternamn i versaler i titeln, typ: ”Chinese Ownership of American Companies: A Problem? BECKER”. Informationen om vem som skrev artikeln borde vara skiljd från titeln.
LawMeme
Bara ett <link>-element, ingen beskrivning. Det här gör att min RSS-läsare försöker hämta informationen precis när jag ska till att läsa, istället för i förväg, vilket är irriterande långsamt. Layouten på sidan är dessutom dåligt anpassad för att läsas inuti en RSS-läsare, eftersom den är alldeles för bred.

Märkligt nog är alla bloggar jag irriterar mig på juristrelaterade — rena teknikbloggar sköter sig i allmänhet mycket bättre (även om det fortfarande är vanligt med snuttifierade flöden). Vilket inte är så konstigt, eftersom tekniker är snabbare på att ta till sig fördelarna med att använda en separat RSS-läsare.

Min tagline till trots har det inte varit mycket punkrock, eller musik öht, på den här bloggen det senaste året. Bot och bättring imorgon!