Macfilsystem och unicode

Jag är, om inte en varm förespråkare för svenska språket, så åtminstone militant förkämpe för våra svenska tecken. Att se ett filnamn som raksmorgas.txt eller en URL i stil med http://foo.com/overgangsbestammelser gör ont i mig. Så när jag började med etikettexperimentet ville jag naturligtvis bevara svenska tecken både utåt och inuti systemet.

Just nu ser det faktiskt inte så bra ut utåt, då det står http://lagen.nu/etikett/s%C3%A4rskiljningsf%C3%B6rm%C3%A5ga i webläsarens URL-rad när det borde stå http://lagen.nu/etikett/särskiljningsförmåga — en bieffekt av spännande UTF-8-problem på Win32-versionen av Apache, vilket jag kanske berättar mer om nån annan gång — men inåt är det ganska fint.

Eftersom allting som kan vara en statisk fil är det på lagen.nu så sparas naturligvis ovanstående websida som
index/tags/särskiljningsförmåga.html i filsystemet. Filsystemet är, i det här fallet, ett NTFS-filsystem. Jag gör hela genereringen av alla statiska sidor på en windowsmaskin, nämligen, eftersom det är det enda fartmonstret jag har hemma (och det tar ändå flera timmar). Sen, när allt är klart, rsync’ar jag över allt till den Mac OS X-maskin som driftar själva lagen.nu.

Och det var här nånstans problemen började. Att överföra ”särskiljningsförmåga.html” från Windows till MacOS X över SMB (den ”vanliga” fildelningen) gick utmärkt, men med rsync fick jag det obegripliga felmeddelandet ”invalid argument”.

Det visade sig att Mac OS X-filsystemet internt lagrar filnamn i ”Normalization form D” — en unicodevariant på att representera tecken genom, att i fallet för bokstaven ’ä’, först ange ’a’ följt av U+0308 aka COMBINING DIARESIS, dvs två fristående prickar, avsedda att kombineras med föregående tecken. Det är inte nödvändigtvis så tokigt — jag matar in ’ü’ på den här datorn genom att först trycka på ”två fristående prickar”-knappen, sedan ’u’, en snarlik tankeprocess. Men det verkar lite bakvänt att lagra saker på det viset i filsystemet. Det verkar riktigt bakvänt att inte ens tillåta API-anropen för att skapa filer att använda alla giltiga unicodetecken. Och det verkar urbota tokbakvänt att skeppa MacOS X med en rsync som inte kompenserar för det här — jag vet inte om rsync-protokollet stödjer en angivelse av teckenuppsättning för filnamn, men i brist på annat borde man väl anta UTF-8 eller åtminstone Latin-1. Jag menar, det funkar finfint med den samba som levereras med systemet, som sköter den vanliga fildelningen.

Men så är det, så vad gör man? Man skriver ett litet fulhack som transformerar
särskiljningsförmåga.html till särskiljningsförmaÌŠga.html (den UTF-8-kodade representationen av det Normalization Form D-omvandlade filnamnet, sett genom Latin-1-glasögon), rsyncar, problem solved!

Svenska tecken funkar utmärkt på MacOS X vanligtvis — ända tills man gör något som inte riktigt förutsetts. Exempel: skapa en fil räksmörgås.txt i Finder, byt sen till Terminalen och prova följande:

[staffan@minimac tmp]$ ls r*.txt
-rwxr--r-- 1 staffan staffan 10 4 Sep 17:28 ra??ksmo??rga??s.txt*

Ett utmärkt exempel på en läckande abstraktion.

Imorgon ska jag tala om hur man inte ska designa sina RSS-feeds. Jepp, även de måste designas, men kanske inte på det sätt man först tänker.

Ett svar på ”Macfilsystem och unicode”

 1. Yo. Läste just din post om svenska tecken i terminalen och os-x.. vet du något smidigt sätt att inte få frågetecken i terminalen istället för å-ä-ö?

  Ett lite kasst sätt är att aliasa ls till ls -v eller ls -w. De ger då rätt tecken i terminalen, men lite mellanslag här och där, så att utdata från ls ser skev och icke-formatterad ut..

  Har läst att bash till os x är ganska gammal och att det möjligen skulle kunna vara det.. men jag tänkte att det kanske var något enkelt jag missat någonstans.

  ha det bra!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.