Etiketter på lagen.nu

Under sommaren har jag ägnat en del tid åt att implementera kollaborativ etikettering (”tags”) på lagen.nu. Om du är intresserad av att betatesta systemet är instruktionerna som följer:

  1. hit och klicka för att sätta en kaka som gör att den beigefärgade etikettrutan dyker upp till höger om varje lagtext (security through DHTML, yeah baby!).
  2. Gå till nån lämplig lag och klicka på ”Ändra” för att trolla fram ett inmatningsfält. Skriv in några beskrivande ord för lagtexten i fråga och klicka ”Ändra” igen
  3. Gå exempelvis hit för att se alla lagar taggade med ”tryckfrihet” eller hit för att se alla taggar som skapats hittils (genom ett mycket tidstypiskt etikettmoln).
  4. ”Syntax” och mer information här.

På sikt vill jag göra det möjligt att tagga enskilda paragrafer, kommentera, stryka under… allt som man kan göra med en riktig lagbok, fast gemensamt. Taggning på författningsnivå verkade vara ett bra ställe att starta på. Hittils har jag taggat drygt hundra lagar som har det gemensamt att de råkade komma först i Civilrätt, efter bästa förmåga men utan någon större eftertanke, precis som jag brukar göra med mina del.icio.us-bokmärken.

Upphovsrättsmässigt är det hela ganska odefinerat. Jag utgår från att en enskild tag/etikett inte kan vara skyddad enligt upphovsrätten, eftersom den inte uppfyller originalitetskravet. Den totala samlingen av etiketter (eller ett tillräckligt stort subset) kan dock med tiden åtnjuta skydd enligt 49 § URL . Vad innebär det då om det inte finns en enskild upphovsman eller någon juridisk person som kan hävda rätten till etikettsamlingen?

Oavsett vad ser jag ett egenvärde att vara kompatibel med Wikipedia, så om inga klara anledningar att välja någon annan uppstår, lutar jag åt att licensiera tagdatabasen i sitt ursprungliga tillstånd (om vi nu antar att den når upp til 49§-skydd) under GFDL.

Imorgon blir det en bakom-kulisserna om hur det funkar rent tekniskt.

2 svar på ”Etiketter på lagen.nu”

  1. Länken till etikettmolnet fungerar inte nu sex år senare.
    Om-textens påstående att tag-databasen är nedladdningsbar stämmer inte.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.