Avstavning i webbläsare

Fram till för några månader sedan hade jag inte tänkt på avstavning på minst femton år. Jag hade visserligen sett hur fint TeX kunde justera mina högermarginaler med hjälp av sin inbyggda avstavningsmotor, men i allt övrigt datoranvändande såg jag avstavning som något komplett onödigt. Rak högermarginal, bah!

Men i PM-uppgiften (PDF) till rättsteknikkursen ingick att se till att det vi lämnade in hade rak högermarginal och var korrekt avstavat. Svenska verkar vara ett relativt lättavstavat språk med enkla grundregler och utan så många fallgropar (jämför engelska meningsfragmentet ”the-rapists who pre-ached on wee-knights”?), så jag nöjde mig med att låta Words automatiska avstavning göra sitt jobb.

Nu är jag mer och mer sugen på fungerande avstavningslösningar även för webben. Om man ska ha in mycket information på litet utrymme, och dessutom har väldigt långa ord, som man ofta har i juridiken, skulle avstavning hjälpa mycket. Det finns två sätt att nå dit:

1: Sätt CSS3-propertyn word-break-inside till hyphenate. Det här förlitar sig på att användarens webläsare har en fungerande avstavningsmotor och ordlistor för det språk som används (vilket i sin tur förlitar sig på att författaren markerat vilket språk sidan eller stycket är skrivet med). I dagsläget tror jag inte en enda webläsare stödjer det här.

2: Använd ”soft hyphens”, dvs identifiera ett ords tänkbara avstavningspunkter på serversidan, och stoppa in ett ­ därhelst det skulle vara OK att avstava ett ord – för­hand­lings­skyl­dig­het­en och lita på att webläsaren gömmer undan de avstavningstecken som inte behövs. Tyvärr är det inte så lätt — framförallt gör inte alla webläsare rätt här (endast Lynx, Safari och, något förvånande, IE 5+). Mozilla-baserade webläsare ignorerar ­ helt och hållet, och NS4/IE4 skriver ut alla som bindestreck — ”för-hand-lings-skyl-dig-het-en”. Dessutom kan det ställa till problem med sökmotorer.

Jag tror jag kör på lösning nummer 1 och väntar på att världen ska komma ikapp.

2 svar på “Avstavning i webbläsare”

  1. Stötte på problemet med soft hyphens för några månader sen och blev faktiskt helt ställd när jag upptäckte att moderna browsers inte klarar av det.

    Sen körde det ihop sig i huvudet på mig igen när jag ville ha en halvt motsatt effekt: Alltid visa bindesstreck och bryt gärna vid bindesstrecken om det behövs. Kommer inte ens ihåg om jag löste det. Hmm.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.